4TH FEBRUARY 2011

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

our first baby...

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Jul 29, 2013

Assalammualaikum

Lama giler tak update blog!!!!
Hahahaa
Amani dah setahun 3 bulan dah ni...
N lagi 10 hari je nak raya...

Busy la dgn kerja.
Balik umah dah penat.

Kami tak dpt pindah walaupun sangat berharap dpt pindah
Takpe la...takde rezeki
Tahun depan mohon lagi

Ok la...here are some picca of amani...enjoice!!

Aduhai anak dara..agak2 ade ke org nak jadikan menantu???



I dah ade 4 batang gigi you!!jangan jeles...


Mar 4, 2013

mencari mood...:)

hye...
dah lame tak menulis.
last tulis amani kecik lagi...
sekarang ni dah masuk 10 bulan...wow!! besar dah anak i...hihi...
sekarang ni dah super duper busy with school work...
bak kate KJ Sains..'keje hakiki 30% je lagi 70% keje pentadbiran'
takpe la...nak buat camne.dah rezeki kite kan...at least keje duduk dalam air cond...bukan duk tgh panas.

btw, amani dah :

  • berdiri at least around 15 seconds
  • makan solid food yang agak berketul2
  • makan roti
  • makan biskut
  • membebel ngan dasatnye
  • kuat merajuk\
  • kuat mengamuk
  • kacau ibu n ayah ngah solat
  • buat sepah
  • tersengih2
  • bye bye org
bnyk lagi tp tak tau nak tulis guane...hihi..

k, skrg ade hobby baru. memasak ngan pemanggang ajaib.yeay!!!
aritu buat ayam panggang black pepper.
semalam buat chocolate moist cake.
nnt nak cube mcm2 resipi taken from d internet..
doakan saye ye...:)

k, will write soon. 
n will update on the newest hobby.ahaks!

Nov 19, 2012

6 months and 27 days

dah lame tak update blog. aritu beria nak menulis pastu tetibe je jd malas. maybe sbb keje kot...mcm2 nak kene setel. PBS, marking exam, annual dinner anjuran bwp and mcm2 lagi. tak menang tangan and kepala pun naik penang.

btw, arini post sy akan berkisar pasal amani...ye..amani. kami laki bini tak la se'interesting' sgt sampai nak canang episod kisah idup kami..hahaha...

semasa blog ni sedang ditaip, sy sedang mengepam susu untuk anakanda tercinta. PUMP SUSU?? itu pun nak cite ke? heh...suka ati i la kan...ni kan blog i..haha...

okay2...melalut plak...

amani at 6 months and 27 days...she can:
  • merajuk especiallly bile i dah dukung die n tibe2 letak kat bwh...mmg meroyan la budak tu.abes bergegar umah di buatnye...klu ayah die buat takpe, tp klu i yg buat..no...no...no...
  • berdiri di atas kaki sendiri. yup! literally she did that..cam amazing giler!!! tp jatuh jugak la...pas jatuh bangun balik. syabas betti!!
cik puan amani berdiri dengan jayanye...
  • merangkak ngan lajunye. ye...cik puan amani dah merangkak dengan kadar yg amat laju.baru tinggal sekejap..tup tup dah merangkak nak ke dapur...tak tau la klu dah pandai jalan nnt camne. takut nak membayangkan...
  • membebel. die punye membebel ntah hape hape. tak paham i tau! paling best membebel time mandi...mmg hebat. suke sgt tgk die membebel..sbb mulut muncung2 and dengan mata die yg bulat tu. haish...geram betul..hihi...
  • megamuk sakan. yang ni happens bile nak pakaikan baju.kalau orang tak tau rasenye i ni dah kene cop mendera anak tau...terpekik2...kadang2 tu geram jugak...ape payah sangat la nak pakaikan baju...tp sayang kan..abaikan je la.
  • EAT. amani tak pandai lagi makan nasi so she still consumes cereal and biskut farley. comel mase die makan..menyembur2.haha...
amani makan dengan ayah sambil ibu snaps her picture...
 
 
now...lets enjoy some pictures of amani....yeay!!!
 
amani goes shopping at giant
 
mmmm...nak makan apa ye???


my fav pixie...she looks so cute here...
 

ok la.itu jela kot. cik puan amani dah bangun and she is invading my breat pump..haha...

Sep 20, 2012

21 september 2012

On this very date, Amani is now 5 months. She has grown so big that actually I did not realize it. Its either I didn't realize or it was just a denial for me.Hihi...I really love Amani to stay like this. Cute, small n no drama. But then, every body has to grow up rite? Hence, im waiting patiently for it!! yeah...At 5 months Amani is 6 kg. and I'm so thankful and grateful that Amani is easy one to manage. She will only cry if she gets her milk a little bit late or when she sees that nobody wants to cradle her. Mmm...Very adorable.

So, here's some sneak peak of what amani looks like when she is 5 months. Enjoice!!

she loves reading book..i mean, her mother reading the book for her...:

she knows when someone wants to *snap* her picture

my princess is sound asleep due to tireness...

Sep 9, 2012

ape ek meniarap in English?

video

yeay!!
amani dah pandai meniarap 
at 4 months 17 days!!
tahniah anakku...
berusaha!!

present yourself

hye..
arini topik kene ckp bahase melayu...senang nak dicapai learning outcomenye..*apakah??* n topik ni ditujukan abgai peringatan kepada saye.

sy akui sy mmg suke bermekap, dr zaman uni dlu mmg sy ade la make up sket2 tp takde la tebal sgt. setakat nak buat pakwe kwn2 dlu impressed je. arini sy nak ckp pasal pandangan org ramai tentang manusia yg bergelar perempuan yg gemar bermake up.

sy pernah terdengar kat HOT FM yg mengatakan perempuan ni kalau make up mesti akan jejak to ONE hour. what? one hour?!!

certain perempuan je ok! sy rase the only time yg sy make up paling lame would be during my solemnization and wedding day je. dlm 1 jam lebih. lepaih tu nan ado nak make up lame2 tau.

pada sy make up tu penting. sebagai seorg guru, client sy ialah pelajar or manusia. maka, i need to make myself presentable to them. ye la diorg mereka nak tgk sy dlm lingkunagn masa 40 - 80 minutes. jadi, sebagai manusia kalau awak nak kene hadap the presenter dlm masa berikut, kalau la muke presenter tu mcm pucat lesi, mau kah anda belajar ngan mereka???

jawapan sy, tak mau. ini alasan sy:

  •  sbb sy cepat bosan. bila sy cepat bosan sy akan suke nak telek muke org or the surroundings around me. nak menyejukkan mate la katekan. tp if the presenter muke cam nak tak nak je, ngan pucat lesi, pastu presentation hampeh mmg ke laut la gamaknye. especially yg tetibe attire pn ke laut. ckp presenter tp pakai baju tak ber'tie' or pakai tudung bunga2 ngan baju kurung bunga2. paham konsep tak?
nak ke tengok muke cikgu anda mengajar subject verb agreement camni???
  • sebagai seorg profesional, wajib, pada sy WAJIB beri impression yg baik kepada si penonton or pendengar. contohnye, deejay radio. if asik putar lagu sedey medey je pn org akan jelak kan? so, same la ngan presenter, sbb if u asik tunjuk muke sembap, ngan eye bag bagai, tudung senget menget, baju wrinkled...what do u think the audience will feel? that's why, klu kite tgk tv kite akan slalu tgk presenter pakai baju shirt tucked in, pkai tie, pki tudung comel2 n yg paling penting pakai make up

ha...ni baru presentable. easy je...simple je.tp cantik.kan??

  • bukannye suruh make up yg melampau2. Cukup la sekadar pakai compact powder, blusher, mascara and lipstick. tak lama pn, cuba lah dulu. paling lama pun saya make up dalam 15 minutes. tu je...kalau terlebih pun sebab pakai eye liner. buat ape make up lame2 n then ubah terus muka kita kan? make up sekadar untk jadikan muka kita ni more presentable to students n colleagues. cukup la...
selalu saya dengar komen 
'kau bole la make up bagai, anak baru seorg. cube mcm aku ni bersilat nak siap2 kan anak2.'

pada saya, ni semua boleh di buat berbincang. macam saya, saya akan bgn seawal pkul 5.30 pagi. masak air, menyapu umah sket, kemas rak pinggan mangkuk n kadang2 sempat lagi nak melipat baju. jadi, apa la salahnye kite bgn awal pg sket, semata2 untuk client kite?

kadang2 mmg tak menang tangan nak siapkan semua tu and then nak siapkan anak lagi, nak tukar pampers, nak susukan die lagi...tp kat situ la peranan suami. takkan la nak mintak tolong bancuhkan air milo sebalang pn tak bole? takkan la nak mintak sapukan jem kat roti pn tak boleh kan?

kalau la semua isteri kene buat, sbb tu la kite akan bersilat nak siapkan anak. maybe sy baru ade anak sorg, so sy tak tau lagi kes bersilat di awal pagi ni. tp sy pernah alaminya mase mula2 nak anta amani g nursery aritu. tiap2 ari g keje lambat sbb salah timing. tp day by day, kite dah setup kite pny schedule...jd follow je la. 

my schedule:
  • insyaAllah setiap ari Sabtu akan start iron baju untuk seminggu, termasuk suami punye. maka akan spend time dlam sejam berdiri. time tu, suami la tolong jage anak.
  • saye akan siapkan beg sekolah amani pd malam sebelumnye. n then letak kat ruang tamu siap2.
  • bgn pagi dalm pkul 5 or 5.30 am. kemas ruang tamu yg mlm sebelumnye mmg takkan kemas sbb dah mengantuk. kemas rak pinggan mangkuk. masak air.
  • mandi at 6 am
  • solat. n them g pump susu while make up. dlam 15 minutes siap la, dapat la dalam 4 or 5 oz. bersyukur sbb ade la jugak susu utk amani.
  • hubby dah solat dah time ni. die pn akan bersiap.
  • sementara saye siapkan anak, sy mintak tolong hubby buat kan air milo n sapu jem kat roti.
  • by 6.45 or 6.50 siap la anak. klu die nak menyusu, sy akan susukan die.
sebenarnye, kite kene prepare je. itu key for scheduled timetable. kene follow klu tak mmg satu ape pun tak boleh buat.

itu je entry untuk ari ni. dah melalut dah sebenarnye tp takpe la.bg sesiape yg bace blog saye, do comment below on ur opinion regarding make up vs tak make up waktu g keje. hihi...tq!!

Sep 7, 2012

my breastfeeding journey

alhamdulillah...Allah has bestowed me with His Most Precious girft which is im able to breastfeed my daughter up until now. amani is 4 months right now...syukur Allah

breastfeeding can be easy and simple but at he same time it can be difficult and heartening also. here are some of my experience:

  • in the first week of my breastfeeding moment i found out that amani cannot do the proper latching. hence giving me a very hard time. my nipple was hurt and i cried every time i wanted to nurse her. but i gather up my courage. every time its her meal time, i would recite Bismillah and feed her. the pain was excruciating but i just forego it. after 10 minutes of nursing, the pain went away. seeing amani being well fed would be suffice for me. Alhamdulillah!
  • i bought my breastfeeding gadget after 2 weeks. due to that i was not able to do proper milk supply fr amani. i went for my Diploma Pendidikan in UIAM for 2 weeks and for that moment i was terrified whether the milk are enough or not for amani. unfortunately, yes, it is not enough for her. her chilled milk finished within one day at that was 24 oz. her frozen milk which was only 40++ oz finished within 3 days. hence, that started my journey of pumping milk at UIAM. the surau has been my second class and milk pumping has been my priority. i was fortunate because i was blessed with good colleagues  and understanding lecturer. as the for the milk. it was special. the milk were delivered to amani by bus. just imagine within 2 weeks of staying in UIAM, i have paid nearly rm400 just for the postage, buying ice boxes container, ice, gas for my car and i even skipped one of my class. but Alhamdulillah, i managed to fully breastfeed amani. this all is also thanks to my husband who is very understanding.thank you darling!

  • my breastfeeding gadget:
my lovely 'stickery' spectra dew breastpump


our deep freezer which stored our frozen ebm

im praying that Allah will bestowed me with many more of His blessings.Amin. and please pray for my breastfeeding journey to continue until amani is 2 years old. amin!